Co muszą wiedzieć organizatorzy wesel? Prawnik odpowiada

Radca prawny Agata Słowik (fot. RK)

Od 6 czerwca możliwa jest w Polsce organizacja imprez weselnych do 150 osób. Terminarze restauracji i sal balowych pękają w szwach.

W weekend opublikowane nowe wytyczne. Wiele osób pyta nas o organizację wesel, poprawin i zabaw.

– W związku z koronawirusem przy organizacji przyjęcia należy pamiętać o konieczności przestrzegania przepisów dotyczących ograniczenia zgromadzeń – informuje Agata Słowik, radca prawny.

Zgodnie z rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 29 maja w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem epidemii, należy dostosować maksymalną liczbę uczestników przyjęcia.

Nie może ona być bowiem większa niż 150 osób.

Organizatorzy wesel powinni mieć także na uwadze wytyczne opublikowane przez Ministerstwo Rozwoju i Głównego Inspektora Sanitarnego.

Oto najważniejsze punkty:

– Organizatorzy muszą dysponować pełną listą gości i obsługi imprezy wraz z kontaktami do udostępnienia w razie potrzeby organom Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
– W wytycznych sanepidu nie ma informacji o tym, aby goście musieli nosić maseczki podczas wesela. Z kolei obowiązkowo maseczki będzie musiała nosić obsługa lokalu, w którym będzie odbywać się wesele czy inna uroczystość rodzinna.
– Organizatorzy przyjęcia powinni zapewnić pracownikom, gościom i innym osobom z zewnątrz, środki do dezynfekcji, rekomendowane jest umieszczenie dozowników z płynem do dezynfekcji przy wejściu dla gości w sali jadalnej, przy wyjściu z toalet, w pomieszczeniach socjalnych, itp.
– Przy jednym stoliku powinny być wyznaczane miejsca dla rodzin lub osób pozostających we wspólnym gospodarstwie domowym.
– Odległość między blatami stolików powinna wynosić minimum 2 metry, zaś jeden metr w przypadku oddzielenia stolików przegrodami o wysokości minimum 1 metra.
– Przestrzenie samoobsługowe (bary sałatkowe, stoliki z ciastami, wiejskie stoły) powinny być wyposażone w dozowniki do samodzielnego nalewania napojów, bufety, stoły wiejskie, bary kawowe, chłodnie z lodami, stoły z tzw. live cooking – gotowanie na żywo, możliwe do organizacji pod warunkiem wyznaczenia osoby do obsługi tych miejsc.
– Należy dostosować liczbę kelnerów do liczby gości – jeden kelner na 15 osób.
– Przy serwisie dań do stołów należy zadbać o obsługę gości przy danym stole przez tego samego kelnera lub przez ten sam zespół kelnerski.
– Organizatorzy przyjęcia powinni zadbać o zapobieganie tworzeniu się kolejek lub, jeżeli to niemożliwe, zapewnienie zachowania bezpiecznej odległości między osobami w kolejce np. za pomocą oznaczeń na podłodze.
– Rekomendowane jest zwiększenie częstotliwości (co godzinę) czyszczenia i dezynfekcji powierzchni wspólnych, takich jak: toalety, poręcze, klamki, włączniki światła, uchwyty, poręcze krzeseł, podłogi, blaty.

 

 

jacek.bomersbach@gazetaslezanska.pl

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików "cookies" Polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close